måndag 8 februari 2010

Rice Crispies-tårta

Det här är en av mina favorit tårtor! Både att baka och bjuda på, eftersom den är så lätt att göra till många och de flesta tycker väldigt mycket om den :)

Tårtan blir stor som en halv plåt och räcker till ca 8-10 personer.

Marängbottnar:
4 äggvitor
2dl strösocker
4drp ättika
3dl Rice Crispies

Smörkräm:
4 äggulor
1dl strösocker
1msk mjöl
1dl vispgrädde
100g smör
2tsk vaniljsocker

Så här gör du marängen:
Sätt ugnen på 125 grader.
Dela på äggulor och vitor.
Vispa äggvitor och socker riktigt hårt (när du kan vända på skålen utan att smeten rinner ut är det klart). Tillsätt ättikan och vispa ett par minuter till. Rör sen ner Rice Crispies.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längst ned i ugnen, c:a 1,5 tim. Låt marängen svalna, dra sedan försiktigt bort bakplåtspappret.

Och så här gör du smörkrämen:
Blanda allt utom smöret och vaniljsockret i en kastrull. Koka till en jämn o tjock smet. Rör i botten hela tiden. Tag av kastrullen från spisen och rör ner vaniljsockret och smöret klickvis. Låt krämen svalna något.

Dela marängbottnen i två halvor. Bred ut ett lager smörkräm och ett litet lager grädde på den undre bottnen. Lägg den andra halvan ovanpå och bre på vispad grädde och garnera med t ex kiwi, vindruvor, jordgubbar, mandarinklyftor eller nåt annat gott.

2 kommentarer: